Έκθεση "Σατιρικές χαρτογραφικές απεικονίσεις πριν και κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου"

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και ο Σύλλογος "Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών" οργανώνουν έκθεση με θέμα "Σατιρικές Χαρτογραφικές Απεικονίσεις πριν και κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου".  

Η έκθεση αποτελεί πρωτότυπη υποενότητα της Ιστορικής Χαρτογραφίας που αναπτύχθηκε και έκανε αισθητή την παρουσία της κυρίως από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα εκτεθούν ιστορικοί και σατιρικοί χάρτες από την προσωπική συλλογή του  Καθηγητή Παναγιώτη Ν. Σουκάκου.  Μεταξύ αυτών ιδιαίτερα γνωστός είναι ο χάρτης του "Μαύρου Χταποδιού", επινόηση του Βρετανού χαρτογράφου - γελοιογράφου Fred Rose, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου  (1877 - 1878) και απεικονίζει τη Ρωσία ως "Γιγαντιαίο Χταπόδι" που απλώνει τα πλοκάμια του σε βορρά, νότο, ανατολή και δύση.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016,  και ώρα  19.00 στην Αίθουσα Εκθέσεων του θεάτρου ΦΡΥΝΙΧΟΣ στους Δελφούς.

Θα προηγηθεί  Συζήτηση  Στρογγυλής Τράπεζας,  την οποία θα συντονίσει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Πρόεδρος του Συλλόγου "Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών" κυρία Δήμητρα  K. Φιλίππου. 

Συμμετέχοντες ομιλητές : κα Κατερίνα Γαρδίκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας  ΕΚΠΑ, κ. Χρήστος Ζαχαράκις, Πρέσβυς ε.τ, κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ομότιμος Καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και  κ. Παναγιώτης Ν. Σουκάκος, Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΕΚΠΑ. Θα συμμετέχει επίσης ως σχολιαστής ο Ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.

Επιμέλεια έκθεσης: Νατάσα Καστρίτη, Ιστορικός Τέχνης

Διάρκεια: 10 Δεκεμβρίου 2016- 31 Ιανουαρίου 2017