Χρονολόγιο εκδηλώσεων


Διάλεξη της Indira Gandhi στους Δελφούς (23 Σεπτεμβρίου 1983)
H πρωθυπουργός της Ινδίας Indira Gandhi συνοδευόμενη από την Sonia Gandhi επισκέπτεται το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και δίνει διάλεξη.Διάλεξη της Indira Gandhi στους Δελφούς (23 Σεπτεμβρίου 1983)
H πρωθυπουργός της Ινδίας Indira Gandhi συνοδευόμενη από την Sonia Gandhi επισκέπτεται το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και δίνει διάλεξη. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Gandhi στην Ελλάδα στις 22-24 Σεπτεμβρίου 1983.

Έκθεση σύγχρονης Ινδικής ζωγραφικής (4-18 Ιουνίου 1984)
Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Συνάντησης "Ελλάδα-Ινδία", πραγματοποιείται στις 4-10 Ιουνίου στους Δελφούς και στις 13-18 Ιουνίου στην Αθήνα μεγάλη έκθεση σύγχρονης Ινδικής ζωγραφικής.Έκθεση σύγχρονης Ινδικής ζωγραφικής (4-18 Ιουνίου 1984)
Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Συνάντησης "Ελλάδα-Ινδία", πραγματοποιείται στις 4-10 Ιουνίου στους Δελφούς και στις 13-18 Ιουνίου στην Αθήνα, μεγάλη έκθεση σύγχρονης Ινδικής ζωγραφικής σε συνεργασία με το Ινδικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Υποθέσεων. Την έκθεση εγκαινιάζουν η Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη και η Pupul Jayakar, σύμβουλος της Πρωθυπουργού της Ινδίας Indira Gandhi σε θέματα Πολιτισμού.

Ι Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (4-25 Ιουνίου 1985)
Συμπόσιο, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια, εκθέσεις, προβολές, με γενικό θέμα "Το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα στη Σύγχρονη Πραγματικότητα"...Ι Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (4-25 Ιουνίου 1985)
Συμπόσιο, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια, εκθέσεις, προβολές, με γενικό θέμα "Το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα στη Σύγχρονη Πραγματικότητα "...
Μέσα σε 21 μέρες πραγματοποιούνται 20 θεατρικές παραστάσεις στους Δελφούς στο Αρχαίο Στάδιο, στην Αθήνα (Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Θέατρο Λυκαβηττού και Θέατρο «Τέντα») και στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους και Επταπύργιο). Μεταξύ αυτών, οι ιστορικές "Τρωάδες" του Tadashi Suzuki, ο "Μύθος του Οιδίποδα" της Ellen Stewart με τον Min Tanaka, οι "Πέρσες" του Hans-Günther Heyme, η "Αντιγόνη" από θίασο Εσκιμώων Inuit της Αλάσκα, o "Οιδίπους Τύραννος" από θίασο Τσιγγάνων σε σκηνοθεσία του Rahim Burhan κ.ά.
Ο Heiner Müller, ο Bob Wilson, ο Francisco Adrados, ο Jοel Adedeji, ο Umberto Albini, ο Min Soo Ahn, ο Suresh Awasthi, η Helen Foley, ο Αλέξης Διαμαντόπουλος, ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ο Δημήτρης Μαρωνίτης και άλλοι κορυφαίοι μελετητές του αρχαίου δράματος λαμβάνουν μέρος στο συμπόσιο.
Οι ηθοποιοί Maria Crenobori, Kayoko Shiraishi, Margit Carstensen, Ασπασία Παπαθανασίου, Άννα Συνοδινού, Μάγια Λυμπεροπούλου, Ρένη Πιττακή, απαγγέλλουν μονολόγους σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της Κατίνας Παξινού.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θεόδωρος Τερζόπουλος

Α' Διεθνής Βυζαντινολογική Συνάντηση "Βυζάντιο και Ευρώπη" (20-24 Ιουλίου 1985)
Με το διεθνές συμπόσιο "Βυζάντιο και Ευρώπη" εγκαινιάζεται ενότητα επιστημονικών συναντήσεων με θέμα τη βυζαντινή ιστορία και τον βυζαντινό πολιτισμό.Α' Διεθνής Βυζαντινολογική Συνάντηση "Βυζάντιο και Ευρώπη" (20-24 Ιουλίου 1985)
Με το διεθνές συμπόσιο "Βυζάντιο και Ευρώπη" εγκαινιάζεται ενότητα επιστημονικών συναντήσεων με θέμα τη βυζαντινή ιστορία και τον βυζαντινό πολιτισμό.
Θέμα της Β΄Βυζαντινολογικής Συνάντησης "Κωνσταντίνος Ζ΄ο Πορφυρογέννητος και η Εποχή του", 22-26 Ιουλίου 1987.
Επιστημονική εποπτεία και οργάνωση: Αθανάσιος Μαρκόπουλος, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εργαστήριο Ιάννη Ξενάκη (Αύγουστος 1985)
Στο πλαίσιο των εορτασμών του Ευρωπαϊκού Έτους Μουσικής που οργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Ιάννης Ξενάκης, ως τιμώμενος συνθέτης, το Κέντρο Acanthes και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών παρουσίασαν το τρίτο μέρος μουσικού εργαστηρίου στους Δελφούς.Εργαστήριο Ιάννη Ξενάκη (Αύγουστος 1985)
Στο πλαίσιο των εορτασμών του Ευρωπαϊκού Έτους Μουσικής που οργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Ιάννης Ξενάκης, ως τιμώμενος συνθέτης, το Κέντρο Acanthes και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών παρουσίασαν το τρίτο μέρος μουσικού εργαστηρίου στους Δελφούς διάρκειας τριών εβδομάδων. Το πρώτο και το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου έγιναν στην Aix-en-Provence και στο Σάλτσμπουργκ αντίστοιχα.

ΙΙ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (15-20 Ιουνίου 1986)
Στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών παρουσιάζονται οι "Βάκχες" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου.ΙΙ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (15-20 Ιουνίου 1986)
Στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών παρουσιάζονται οι "Βάκχες" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου. Ο θίασος της Κεντρικής Ακαδημίας Δράματος του Πεκίνου παρουσιάζει τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Luo Jin Lin και μετάφραση Luo Niang Sheng, που πρώτος μετάφρασε στα κινέζικα αρχαία ελληνική τραγωδία και ομηρικά έπη. Οι Eugenio Barba, Ekkehard Schall, Suresh Awasthi, K.N. Panikkar, Berhanu Abebe, Jocelyn Herbert και Tony Harrison παρουσιάζουν τη μέθοδο εργασίας τους. Στο συμπόσιο η Marianne McDonald μιλά για τη μέθοδο του Tadashi Suzuki, ο James Diggle για την τραγική αναγνώριση, ο Πέτρος Πετρίδης για τους εκφραστικούς κώδικες στα δρώμενα της Αιθιοπίας, ο Massao Yamagushi για τον μύθο του Οιδίποδα.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θεόδωρος Τερζόπουλος

ΙΙI Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (24-28 Ιουνίου 1987)
Αφιέρωμα στη μνήμη του Κάρολου Κουν.ΙΙI Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (24-28 Ιουνίου 1987)
Αφιέρωμα στη μνήμη του Κάρολου Κουν. Στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών ο Bob Wilson παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παράστασή του, την Εισαγωγή στην Τέταρτη Πράξη από το "Βλέμμα του Κωφού" και ερμηνεύει ο ίδιος το ρόλο του Άνδρα.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θεόδωρος Τερζόπουλος

ΙV Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (7-12 Ιουλίου 1988)
Παγκόσμια πρώτη παρουσίαση στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών των "Ιχνευτών".ΙV Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (7-12 Ιουλίου 1988)
Παγκόσμια πρώτη παρουσίαση στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών των "Ιχνευτών", του μόνου σωζόμενου σατυρικού δράματος του Σοφοκλή, σε διασκευή, μετάφραση και σκηνοθεσία του Tony Harrison και σκηνικά και κοστούμια της Jocelyn Herbert. Το έργο ήταν συμπαραγωγή του Κέντρου Δελφών και του Royal National Theatre Studio του Λονδίνου.

Α' Διεθνής Εικαστική Συνάντηση (19-21 Αυγούστου 1988)
Με θέμα "Ζωγραφική και Γλυπτική στο τέλος του 20ού αιώνα", η Συνάντηση περιλάμβανε συμπόσιο και έκθεση.Α' Διεθνής Εικαστική Συνάντηση (19-21 Αυγούστου 1988)
Με θέμα "Ζωγραφική και Γλυπτική στο τέλος του 20ού αιώνα", η Συνάντηση περιλάμβανε συμπόσιο και έκθεση με έργα των Takis, Chryssa, Pascalli Pino, Robert Rauschenberg, Arnülf Raine, Θεοφυλακτόπουλου, Jochen Gerz, Isamu Noguchi, Lynda Benglis, Dennis Oppenheim, Anne και Patrick Poirier, Antonio Saura, Charlemagne Palestine, Nam June Paik, Wolf Vostell, Frank Stella, Niki de St. Phalle, Barry Flanagan, Mark Verstockt, Αλέκου Φασιανού, M. Raysse, Andy Warhol, J. P. Raynaud, César, Lucas Samaras, Giulio Paolini, Νικολαΐδη, Νίκου Κεσσανλή, Βλάση Κανιάρη, Γιώργου Λάππα, Jafar Islah, Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Δημήτρη Μυταρά κ.ά.
Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Ιστορικός Τέχνης
Σάνια Παπά, Θεωρητικός Τέχνης
Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος
Ελένη Κοκόρδα, Ιστορικός Τέχνης

Ευρωπαϊκό Έτος Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (25-27 Σεπτεμβρίου 1988)
Σύνταξη, έγκριση και επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση.Ευρωπαϊκό Έτος Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (25-27 Σεπτεμβρίου 1988)
Σύνταξη, έγκριση και επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση.
Στο Αρχαίο Στάδιο παρουσιάζεται η Διακήρυξη των Δελφών. Παρόντες οι Simon Veil, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Έτους Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, ο C. Ripa di Meana, Επίτροπος Πολιτιστικών Υποθέσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και ο Ettore Scola, Πρόεδρος της FERA.
Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Marcello Mastroianni.
Κατά την τελετή λήξης το Χοροθέατρο Wuppertal παρουσιάζει την "Ιεροτελεστία της Άνοιξης" του Igor Stravinski σε χορογραφία της Pina Bausch.
Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη FERA(Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκηνοθετών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης), την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της FERA και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Διεθνής Μουσικολογική Συνάντηση Δελφών (28-30 Οκτωβρίου 1988)
Με θέμα "Ρυθμοί, Τρόποι και Κλίμακες της Μουσικής της Μεσογείου" πραγματοποιείται η Γ' Μουσικολογική Συνάντηση Δελφών.Διεθνής Μουσικολογική Συνάντηση Δελφών (28-30 Οκτωβρίου 1988)
Με θέμα "Ρυθμοί, Τρόποι και Κλίμακες της Μουσικής της Μεσογείου" πραγματοποιείται η Γ' Μουσικολογική Συνάντηση Δελφών με τη συμμετοχή εθνομουσικολόγων και διακεκριμένων μελετητών της παραδοσιακής μουσικής από όλο τον κόσμο. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές συναυλίες από την Αρμενία, την Αλβανία, ρυθμούς και μελωδίες της κλασικής και παραδοσιακής Αραβικής μουσικής, Περσική, Συριακή, Βυζαντινή και Ελληνική παραδοσιακή μουσική. Ο Gregorio Paniagua δίνει ρεσιτάλ αρχαίας Ελληνικής μουσικής.
Καλλιτεχνική και οργανωτική ευθύνη: Νίκος Διονυσόπουλος, ερευνητής παραδοσιακής μουσικής

V Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (29 Ιουνίου-6 Ιουλίου 1989)
Δύο μεγάλες μορφές του παγκόσμιου θεάτρου, ο Sir Peter Hall και ο Peter Stein, παρακολουθούν τις εκδηλώσεις και μιλούν στο συμπόσιο.V Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (29 Ιουνίου-6 Ιουλίου 1989)
Δύο μεγάλες μορφές του παγκόσμιου θεάτρου, ο Sir Peter Hall και ο Peter Stein, παρακολουθούν τις εκδηλώσεις και μιλούν στο συμπόσιο. Στο πρόγραμμα των παραστάσεων στο Αρχαίο Στάδιο, το Θέατρο Stary της Κρακοβίας παρουσιάζει την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Andrej Wajda.

Διεθνής Συνάντηση Χορού "Τερψιχόρη" (26 Ιουλίου-1 Αυγούστου 1989)
Χορογράφοι και χορευτές από όλο τον κόσμο συζητούν για την τέχνη του Χορού στα τέλη του 20ου αιώνα.Διεθνής Συνάντηση Χορού "Τερψιχόρη" (26 Ιουλίου-1 Αυγούστου 1989)
Χορογράφοι και χορευτές από όλο τον κόσμο συζητούν για την τέχνη του Χορού στα τέλη του 20ου αιώνα. Στο Αρχαίο Στάδιο εμφανίζονται η Ομάδα Χορού της Suzanne Linke, η Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταφούνη, το Adzido, Pan African Dance Ensemble, οι Momix, το Ballet Junior της Beatriz Consuelo, οι σολίστ των Μπαλέτων της Όπερας Παρισιού Elisabeth Platel, Carale Arbo, Christine Landauld και Jean-Yves Lormeau, οι καλλιτέχνες των Μπαλέτων Bolshoi, Nadezhda Gracheva, Dimitry Mikhailov και Valeri Anisimov, η Ινδή σολίστ Sanjukta Panigrahi και χορευτές Butoh από το Muteki-Sha Dance Company.

Β' Διεθνής Εικαστική Συνάντηση (25-28 Αυγούστου 1989)
Με θέμα "Η θέση των Εικαστικών Τεχνών στις σημερινές κοινωνίες", η Συνάντηση εστίασε κυρίως στο συμπόσιο.Β' Διεθνής Εικαστική Συνάντηση (25-28 Αυγούστου 1989)
Με θέμα "Η θέση των Εικαστικών Τεχνών στις σημερινές κοινωνίες", η Συνάντηση εστίασε κυρίως στο συμπόσιο. Στα έργα τέχνης που παρουσιάστηκαν περιλαμβανόταν το υδροκινητικό έργο από χάλυβα "Ασπίδα" του Γιώργου Ζογγολόπουλου, το οποίο ο δημιουργός του δώρισε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος

VΙΙ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (26-30 Αυγούστου 1992)
Στο Αρχαίο Στάδιο παρουσιάζονται οι "Πέρσες" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου.VΙΙ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (26-30 Αυγούστου 1992)
Στο Αρχαίο Στάδιο παρουσιάζονται οι "Πέρσες" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου από το Θέατρο ΑΤΤΙΣ και η "Ιφιγένεια εν Ταύροις" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, συμπαραγωγή των La Mama Experimental Club, Θεάτρου του Νότου, Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης.

Διεθνής Συνάντηση Γλυπτικής (10 Ιουλίου-6 Αυγούστου 1994)
Πρόγραμμα παραμονής και δημιουργίας καλλιτεχνών στους Δελφούς.Διεθνής Συνάντηση Γλυπτικής (10 Ιουλίου-6 Αυγούστου 1994)
Πρόγραμμα παραμονής και δημιουργίας καλλιτεχνών στους Δελφούς. Ευρωπαίοι καλλιτέχνες φιλοτεχνούν in situ έργα τέχνης, τα οποία παραμένουν στους Δελφούς. Δημιουργείται ο πρώτος πυρήνας του Πάρκου Γλυπτικής με έργα των Νίκου Αλεξίου, Κώστα Βαρώτσου, Λυδίας Βενιέρη, Michel Gerard, Θεόδουλου Γρηγορίου, Ιάσωνα Μολφέση, Patrick Raynaud, Manuel Saiz, Παναγιώτη Τανιμανίδη, Κώστα Τσόκλη, Alfredo Romano.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σάνια Παπά, Θεωρητικός Τέχνης

Διεθνής Εικαστική Συνάντηση (15 Ιουλίου 1995)
Με θέμα "Αφιέρωμα στους Δελφούς: Εικαστικές Εκδοχές", Ευρωπαίοι καλλιτέχνες φιλοτεχνούν έργα τέχνης με έμπνευση τη Δελφική Ιδέα.Διεθνής Εικαστική Συνάντηση (15 Ιουλίου 1995)
Με θέμα "Αφιέρωμα στους Δελφούς: Εικαστικές Εκδοχές" Ευρωπαίοι καλλιτέχνες φιλοτεχνούν έργα τέχνης με έμπνευση τη Δελφική Ιδέα. Παραμένουν στους Δελφούς έργα των Α. Αντωνόπουλου, Βλάση Κανιάρη, J. Christoforou, G. Gianakos, Danil, E. Fischer, Σαράντη Καραβούζη, R. Kesseler, Γ. Κουβάκη, Μιχ. Μανουσάκη, Α. Nehrig-Kokka, Γιάννη Ψυχοπαίδη, N. Roos, Μ. Σπηλιόπουλου.
Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Αθηνά Σχινά, Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης

VΙΙΙ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος- Α' Θεατρική Ολυμπιάδα (22-27 Αυγούστου 1995)
Οι σημαντικότεροι άνθρωποι του παγκόσμιου θεάτρου στους Δελφούς...VΙΙΙ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος- Α' Θεατρική Ολυμπιάδα (22-27 Αυγούστου 1995)
Οι σημαντικότεροι άνθρωποι του παγκόσμιου θεάτρου στους Δελφούς...
Σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Θεατρικής Ολυμπιάδας, το Κέντρο Δελφών συμμετέχει στην Α' Θεατρική Ολυμπιάδα με θέμα "Διασχίζοντας τη Χιλιετία". Ο Bob Wilson παρουσιάζει την "Περσεφόνη", o Tadashi Suzuki την "Ηλέκτρα", ο Θεόδωρος Τερζόπουλος τον "Προμηθέα Δεσμώτη", ο Tony Harrison τους "Εργάτες του Ηρακλή". Ο Yuri Luybimov διδάσκει αποσπάσματα από τους "Όρνιθες" και τους "Βατράχους", ο Βασίλης Παπαβασιλείου παρουσιάζει το έργο "Αγών: Παραλλαγές στην Αντιγόνη του Σοφοκλή". Η Alla Demidova, ο Anatoli Vasiliev, η Nuria Espert, διδάσκουν τη μέθοδο εργασίας τους σε νέους καλλιτέχνες από διάφορες χώρες της Μεσογείου.
Στο συμπόσιο συμμετέχουν Διευθυντές Πολιτιστικών Οργανισμών και Φεστιβάλ Θεάτρου όπως οι Jose Monleon, Raymond Weber, Daniel Bedos, Michael Kustow, Dikmen Gürün, Piero Bordin, Luo Jin Lin κ.ά.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Θεόδωρος Τερζόπουλος

Διεθνής Συνάντηση Φωτογραφίας (21-23 Ιουνίου 1996)
Με γενικό θέμα "Μύθος και Τοπίο", η συνάντηση περιλάμβανε διημερίδα και έκθεση.Διεθνής Συνάντηση Φωτογραφίας (21-23 Ιουνίου 1996)
Με γενικό θέμα "Μύθος και Τοπίο", η συνάντηση περιλάμβανε διημερίδα και έκθεση όπου συμμετείχαν με έργα τους εννέα καλλιτέχνες-φωτογράφοι: Νατάσα Μαρκίδου, Helen Sear, Sophie Riestelhueber, Εριέτα Αττάλη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Σταθάτος, Robin Dance, Jorma Puranen, Ελένη Μαλιγκούρα
Επιμέλεια προγράμματος : Γιάννης Σταθάτος, Φωτογράφος και Κριτικός Τέχνης

Διεθνής Συνάντηση Μουσικής (5-15 Αυγούστου 1996)
Στο συμπόσιο με θέμα "Μουσική και Αρχαία Ελλάδα" παρουσιάζεται το πρώτο μοντέλο του αντίγραφου της Αρχαίας Υδραύλεως.Διεθνής Συνάντηση Μουσικής (5-15 Αυγούστου 1996)
Στο συμπόσιο με θέμα "Μουσική και Αρχαία Ελλάδα" παρουσιάζεται το πρώτο μοντέλο του αντίγραφου της Αρχαίας Υδραύλεως. Στο Αρχαίο Στάδιο παρουσιάζεται, σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, το έργο "Βλέποντας" του John Tavener, η Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, σε διεύθυνση Mikhael Pletnev, εκτελεί έργα των H.W. Henze, A. Scriabin και S. Tanejev. Η Festival Orchestra του Λονδίνου παρουσιάζει την όπερα "Διδώ και Αινείας" του H. Purcell σε διεύθυνση Ross Pople με τους Judy Slater και Simon Spencer. Η Αλέα ΙΙΙ σε διεύθυνση Θόδωρου Αντωνίου παρουσιάζει έργα των Henze, Ιάννη Ξενάκη, Γ. Χρήστου και Θ. Αντωνίου. Συμμετέχουν οι Virtuosi di Praga σε διεύθυνση Νίκου Τσούχλου, το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής του Γιώργου Κωστάντζου και ο Στέφανος Κορκολής με το "Μετάρσιον Πάθος". Το Κέντρο Δελφών αναθέτει σε τέσσερις νέους Έλληνες μουσικούς, τους Δ. Συκιά, Ι.Παπαδάτο, Α. Καλογερά, Μ.Κανά, τη σύνθεση νέου έργου.
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Θόδωρος Αντωνίου

70η Επέτειος Δελφικών Εορτών, 1927-1997 (16-20 Ιουλίου 1997)
Εορτάζεται η 70ή επέτειος των Δελφικών Εορτών70η Επέτειος Δελφικών Εορτών, 1927-1997 (16-20 Ιουλίου 1997)
Με εκθέσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις καθώς και επιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Το Αρχαίο Δράμα στους Δελφούς από τον Άγγελο Σικελιανό έως τις μέρες μας" εορτάζεται η 70ή επέτειος των Δελφικών Εορτών. Εκδίδονται οι επιστολές της Εύας Palmer-Σικελιανού προς την Joan Vanderpool για το Αρχαίο Δράμα με επιμελητή τον καθηγητή John Anton και σύμβουλο έκδοσης τη φιλόλογο Κική Ακριτίδη. Η συλλογή του Μουσείου Δελφικών Εορτών εμπλουτίζεται με δύο γλυπτά από χαλκό του Χρήστου Καπράλου, την ανάγλυφη ολόσωμη φιγούρα του Άγγελου Σικελιανού και τη "Μελέτη μνημείου παραστάσεων Δελφικών Εορτών" καθώς και με τον πίνακα του Περικλή Βυζάντιου "Ωκεανίδες".
Συντονιστής και οργανωτής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων: Νίκος Συνοδινός

Αφιέρωμα στην 200ή επέτειο από το θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή (25-29 Ιουνίου 1998)
Το διεθνές συμπόσιο "Από τον Διαφωτισμό στις Επαναστάσεις: ο Ρήγας και ο κόσμος του" πλαισιώνεται με έκθεση σπάνιων Ελληνικών εκδόσεων στα χρόνια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.Αφιέρωμα στην 200ή επέτειο από το θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή (25-29 Ιουνίου 1998)
Το διεθνές συμπόσιο "Από τον Διαφωτισμό στις Επαναστάσεις: ο Ρήγας και ο κόσμος του" πλαισιώνεται με έκθεση σπάνιων Ελληνικών εκδόσεων στα χρόνια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, έκθεση πινάκων και χαρακτικών και συναυλία με επαναστατικά τραγούδια και Θούριους του Ρήγα από τη Χορωδία του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης. Στο Αρχαίο Στάδιο παρουσιάζονται "Τα Ολύμπια" του Pietro Metastasio σε μετάφραση Ρήγα Βελεστινλή από το 'Αμφι-Θέατρο' σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.
Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής: Φίλιππος Ηλιού, ιστορικός

IX Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (14-19 Ιουλίου 1998)
Στη συνάντηση παρουσιάζονται θεατρικές παραδόσεις και καλλιτεχνικοί κώδικες άλλων πολιτισμών στη σκηνοθεσία της αρχαίας τραγωδίας.IX Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (14-19 Ιουλίου 1998)
Παρουσιάζονται θεατρικές παραδόσεις και καλλιτεχνικοί κώδικες άλλων πολιτισμών στη σκηνοθεσία της αρχαίας τραγωδίας, όπως οι ιερατικές τελετουργίες του ινδικού Kathakali, οι αρχαίοι κώδικες της Κινεζικής Όπερας, η μιμική των αφρικανικών χορών. Στο Αρχαίο Στάδιο παρουσιάζονται δύο παραγωγές βασισμένες στις "Βάκχες" του Ευριπίδη από την Εθνική Όπερα του Πεκίνου και το Διεθνές Κέντρο Χορού Kathakali καθώς και η "Μήδεια" από την Hebei Bangzi Opera της Κίνας. Η παράσταση "Pour Antigone" του Εθνικού Κέντρου Χορογραφίας του Montpellier Languedoc-Rousillon επικεντρώθηκε στην χορευτική παράδοση χωρών της Αφρικής ενώ ο ερμηνευτής του πνευστού bansuri, Pandit Hariprasad Chaurasia, με συνοδεία tabla και tampura, απέδωσε την μουσική παράσταση "Στον Μεγαλέξανδρο". Η ομάδα χορού 'Θεατροκίνηση' ερμήνευσε τον "Ορέστη" σε χορογραφία Ισίδωρου Σιδέρη.
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Νίκος Κούνδουρος

Συνάντηση Κορυφής (3-4 Οκτωβρίου 1998)
Πρώτη Τριμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ελλάδας.Συνάντηση Κορυφής (3-4 Οκτωβρίου 1998)
Πρώτη Τριμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ελλάδας. Λαμβάνουν μέρος οι Πρωθυπουργοί και οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών.

Έκθεση: "Αλέκος Φασιανός: Ανθρωποκεντρική Ζωγραφική: 1960-1998" (3-31 Οκτωβρίου 1998)
Παρουσίαση 43 έργων του καλλιτέχνη.Έκθεση: "Αλέκος Φασιανός: Ανθρωποκεντρική Ζωγραφική: 1960-1998" (3-31 Οκτωβρίου 1998)
Παρουσίαση 43 έργων του καλλιτέχνη από διάφορες ιδιωτικές συλλογές καθώς και το νέο έργο του "Ο Θησαυρός των Αθηναίων" που παραμένει στους Δελφούς.
Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς, Θεωρητικός και Κριτικός Τέχνης

Έκθεση "Δελφικά" (26 Ιουνίου-8 Αυγούστου 1999)
Αναδρομική έκθεση του γλύπτη Θεόδωρου Παπαδημητρίου και ημερίδα.Έκθεση "Δελφικά" (26 Ιουνίου-8 Αυγούστου 1999)
Αναδρομική έκθεση του γλύπτη Θεόδωρου Παπαδημητρίου και ημερίδα με θέμα "Μύθος και Σύγχρονη Τέχνη" στις 26 Ιουνίου. Στους Δελφούς παραμένει το γλυπτό του καλλιτέχνη "Σφίγγα ΙΙ".

Διεθνής Μουσική Συνάντηση (6-11 Ιουλίου 1999)
Με γενικό Θέμα: "Μύθος, Μουσική και Δράμα" η συνάντηση συνδύασε τη θεατρική με τη μουσική τέχνη και παραστατικότητα.Διεθνής Μουσική Συνάντηση (6-11 Ιουλίου 1999)
Με γενικό θέμα "Μύθος, Μουσική και Δράμα" η συνάντηση συνδύασε τη θεατρική με τη μουσική τέχνη και παραστατικότητα. Στο Αρχαίο Στάδιο παρουσιάζονται η αναγεννησιακή όπερα "Ευρυδίκη" του Jacopo Peri σε σκηνοθεσία Μαρίας Γυπαράκη, παραγγελία του Κέντρου Δελφών, η μουσικοθεατρική παράσταση "Το Αίμα των Λαβδακιδών" από το Θέατρο Lierre σε σκηνοθεσία Farid Paya καθώς και το Γκαλά Όπερας "Μύθοι και Ήρωες στην Όπερα" με τους Σόνια Θεοδωρίδου, Κατερίνα Οικονόμου, Αλεξάνδρα Παπατζιάκου και Βαγγέλη Χατζησίμο με την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη.
Ο Γιάννης Κόκκος μιλάει στο συμπόσιο, η Αντιγόνη Γκόνη δίνει ρεσιτάλ κιθάρας και η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί μουσικο-θεατρικό δρώμενο.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιώργος Κουρουπός

Παρουσίαση Υδραύλεως στην Ιαπωνία (2-3 & 9-10 Οκτωβρίου 1999)
Το αντίγραφο της αρχαίας Υδραύλεως παρουσιάζεται στην Ιαπωνία στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας.Παρουσίαση Υδραύλεως στην Ιαπωνία (2-3 & 9-10 Οκτωβρίου 1999)
Το αντίγραφο της αρχαίας Υδραύλεως παρουσιάζεται στην Ιαπωνία στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας. Οι παρουσιάσεις έγιναν στη Shizuoka στο Granship Theater, στις 2 και 3 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Shizuoka (Shizuoka Performing Arts Center) και στο Τόκυο, στις 9 και 10 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Verdi Corporation και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ιαπωνία.
Το πρόγραμμα παρουσίασης περιλάμβανε διάλεξη του καθηγητή Β. Καρασμάνη, έκθεση σχεδίων και κονσέρτο με τους Σπύρο Σακκά και Παναγιώτη Βλαγκόπουλο.

Έκθεση "Κορυφαίοι Δημιουργοί του 20ού αιώνα Chryssa-Takis" (17 Ιουνίου-18 Ιουλίου 2000)
Η έκθεση περιλάμβανε δέκα οκτώ μνημειακά έργα του Takis, επτά από την ενότητα "Φωτοβολταϊκή Ενέργεια", τρία μουσικά γλυπτά, επτά από την ενότητα "Ηχητικές χορδές" καθώς και τα σκηνικά του Takis από την παράσταση "Ηλέκτρα'' του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.Έκθεση "Κορυφαίοι Δημιουργοί του 20ού αιώνα Chryssa-Takis" (17 Ιουνίου-18 Ιουλίου 2000)
Η έκθεση περιλάμβανε δέκα οκτώ μνημειακά έργα του Takis, επτά από την ενότητα "Φωτοβολταϊκή Ενέργεια", τρία μουσικά γλυπτά, επτά από την ενότητα "Ηχητικές χορδές" καθώς και τα σκηνικά του Takis από την παράσταση "Ηλέκτρα'' του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.
Από τα έργα της Chryssa παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η σειρά των χάλκινων "Κυκλαδικών Βιβλίων" με υπότιτλο "Πράσινη Σειρά", έργα από honeycomb και αλουμίνιο ("Chinatown", "Piccadily Circus", "Αθηναϊκό Τοπίο" Νο 2 και Νο 3, "Τοπίο Παρισιού" Νο 2) καθώς και τα "Marilyn" και "Times Square", γλυπτά από νέον και plexiglass.
Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου η ημερίδα "Τέχνη και Τεχνολογία στον 20ό αιώνα".
Στο Κέντρο Δελφών παρέμειναν το "Αφιέρωμα στον Απόλλωνα" του Takis και η "Εφημερίδα" της Chryssa.
Επιμέλεια-οργάνωση: Τάκης Μαυρωτάς, Θεωρητικός και Κριτικός Τέχνης

Χ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (30 Ιουνίου-8 Ιουλίου 2000)
Στο κατώφλι της νέας χιλιετίας εορτάζονται στους Δελφούς τα 2500 χρόνια Αρχαίου Δράματος.Χ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (30 Ιουνίου-8 Ιουλίου 2000)
Στο κατώφλι της νέας χιλιετίας εορτάζονται στους Δελφούς τα 2500 χρόνια Αρχαίου Δράματος. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Θεατρικής Ολυμπιάδας. Στο συμπόσιο συναντώνται δύο Nobel Λογοτεχνίας, o Wole Soyinka και ο Dario Fo. Ο τελευταίος παρουσιάζει με τη Franka Rame διήμερο πρόγραμμα θεατρικών αυτοσχεδιασμών.
Στο Αρχαίο Στάδιο η Alla Demidova ερμηνεύει την "Tristia", δραματική σύνθεση με αποσπάσματα από την "Φαίδρα" της Marina Tsvetayeva, την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή και τη "Μήδεια" του Ευριπίδη. Ο Tadashi Suzuki παρουσιάζει τον "Οιδίποδα Τύραννο", ο Θεόδωρος Τερζόπουλος την "Ηρακλέους Κάθοδο", το Εθνικό Θέατρο την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, η Marianne McDonald την Ιρλανδέζικη "Αντιγόνη" της σε σκηνοθεσία Donal Courtney.
Ο Anatoli Vasiliev παρουσιάζει σε εργαστηριακή μορφή την "Πολιτεία" του Πλάτωνα και η Nike Imoru εμφανίζεται στο "Σύμπλεγμα Μήδειας" σε μετάφραση και σκηνοθεσία Michael Walton.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται video art και θεατρικές παρουσιάσεις τριών νέων δημιουργών, των Rodrigo Garcia (Ισπανία-Αργεντινή), Oguz Arici (Τουρκία) και Γιάννη Κοντραφούρη (Ελλάδα).
Οργανωτική Επιτροπή:
Βασίλης Καρασμάνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΕΜΠ, Διευθυντής Ε.Π.Κε.Δ.
Θεόδωρος Τερζόπουλος, Σκηνοθέτης, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Θεατρικής Ολυμπιάδας
Marianne McDonald, Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών και Θεάτρου, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-San Diego, Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας της Ιρλανδίας, Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος
Θεοφάνης Κακριδής, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Διονύσης Φωτόπουλος, Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος

Παρουσίαση Υδραύλεως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (23 Μαΐου 2000)
Πρώτη επίσημη παρουσίαση της Υδραύλεως στην Ελλάδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.Παρουσίαση Υδραύλεως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (23 Μαΐου 2000)
Πρώτη επίσημη παρουσίαση της Υδραύλεως στην Ελλάδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα περιλάμβανε διάλεξη του καθηγητή Β. Καρασμάνη και κονσέρτο με τους Σπύρο Σακκά και Παναγιώτη Βλαγκόπουλο. Η Ύδραυλις ξαναπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο στις 23 Νοεμβρίου 2003 και στις 9 Φεβρουαρίου 2014, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων "Το Μέγαρο των παιδιών-Κυριακή πρωί" στη συναυλία "Άκου... τα πλήκτρα".

Διεθνής Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (18-22 Μαρτίου 2001)
Με αναγνώσεις ποιημάτων και βραδιές μελοποιημένης ποίησης σε Αθήνα, Δελφούς και Ολυμπία εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Ποίησης.Διεθνής Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (18-22 Μαρτίου 2001)
Με αναγνώσεις ποιημάτων και βραδιές μελοποιημένης ποίησης σε Αθήνα, Δελφούς και Ολυμπία εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Ποίησης.
Στους Δελφούς, στο διήμερο 20-21 Μαρτίου, γίνονται ποιητικές αναγνώσεις στο Συνεδριακό Κέντρο και στο χώρο της Κασταλίας Πηγής.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει βραδιά Ρωσικής Ποίησης με την ηθοποιό Alla Demidova και την υψίφωνο Makvala Kasrashvili και μουσικό δρώμενο με την Αρχαία Ύδραυλη, τον λυρικό καλλιτέχνη Σπύρο Σακκά και τον μουσικολόγο Πάνο Βλαγκόπουλο.
Οργάνωση:
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών - Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO

Παρουσίαση Υδραύλεως στο Queen Elizabeth Hall, Λονδίνο (25 Ιουνίου 2001)
Κονσέρτο με την 'Υδραυλη στο Queen Elizabeth Hall στο Λονδίνο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού.Παρουσίαση Υδραύλεως στο Queen Elizabeth Hall, Λονδίνο (25 Ιουνίου 2001)
Κονσέρτο με την 'Υδραυλη στο Queen Elizabeth Hall στο Λονδίνο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα επιμελήθηκε και παρουσίασε ο λυρικός καλλιτέχνης Σπύρος Σακκάς, την Ύδραυλη έπαιξε ο μουσικολόγος Πάνος Βλαγκόπουλος.

Έτος ΣΩΚΡΑΤΗ. 2400 χρόνια από το θάνατό του, 399 π.Χ.-2001 μ. Χ. (13-21 Ιουλίου 2001)
Πανόραμα καλλιτεχνικών και επιστημονικών εκδηλώσεων σε Αθήνα και Δελφούς...Έτος ΣΩΚΡΑΤΗ. 2400 χρόνια από το θάνατό του, 399 π.Χ.-2001 μ. Χ. (13-21 Ιουλίου 2001)
Πανόραμα καλλιτεχνικών και επιστημονικών εκδηλώσεων σε Αθήνα και Δελφούς...
Στην Αθήνα, στη Ρωμαϊκή Αγορά, ο Νίκος Κούρκουλος διαβάζει αποσπάσματα από έργα του Πλάτωνα. Ο Μίλτος Λογιάδης διευθύνει το έργο "Σωκράτης" του Erik Satie με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και τις σολίστ Μαρίνα Φιδέλη, Χριστίνα Γιαννακοπούλου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου και Μαρίνα Βουλόγιαννη. Ο Γιώργος Κουμεντάκης παρουσιάζει το νέο του έργο "Ο Σωκράτης στην Αθήνα", παραγγελία του Κέντρου Δελφών. Ο Martyn van den Hoek και η Tomiko Kaneko δίνουν ρεσιτάλ πιάνου με θέμα "Φιλοσοφία και Μουσική". Ο Χρήστος Καλαβρούζος ερμηνεύει την "Αληθινή Απολογία του Σωκράτη" του Κώστα Βάρναλη, ο Yuri Lyubimov σκηνοθετεί το νέο έργο του Constantin Kedrov "Η Μύηση του Σωκράτη".
Στους Δελφούς ο Anatoli Vasiliev σκηνοθετεί το "Συμπόσιο" του Πλάτωνα, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, το Θέατρο Balagan παρουσιάζει το έργο "Το Άλογο και η Μύγα" σε κείμενα και σκηνοθεσία Gregoire Ingold. Η Μέμη Σπυράτου παρουσιάζει σε δικά της κείμενα και σκηνοθεσία το έργο "Ο Σωκράτης και οι Σκιές".
Η Μαρία Παπαλιού σκηνοθετεί έντεκα δεκαπεντάλεπτες ταινίες με συζητήσεις καθηγητών αρχαίας φιλοσοφίας σε επιστημονική επιμέλεια του Διευθυντή του Κέντρου Δελφών καθηγητή Βασίλη Καρασμάνη καθώς και την ταινία-ντοκιμαντέρ "Σωκράτης, Βίος και Πολιτεία" σε κείμενα του καθηγητή Φάνη Κακριδή.
Οργανώνονται, επίσης, φιλοσοφικό συμπόσιο, διαγωνισμός φιλοσοφικού δοκιμίου, εκθέσεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Οι εκδηλώσεις του Έτους ΣΩΚΡΑΤΗ πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της
Επικράτειας Πολιτισμού- Α.Ε. Προβολής Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Οργανωτική επιτροπή:
Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
Βασίλης Καρασμάνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Ε.Μ.Π, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
David Charles, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Oriel College, Oxford
Michael Frede, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Keble College, Oxford
Charles Kahn, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο της Pennsylvania
Carlo Natali, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Βενετίας
Αλέξανδρος Νεχαμάς, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Princeton
Gerhard Seel, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Βέρνης

XI Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (5-12 Ιουλίου 2002)
Με γενικό θέμα "Θηβαϊκός Κύκλος", η Συνάντηση εντάσσεται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004.XI Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (5-12 Ιουλίου 2002)
Με γενικό θέμα "Θηβαϊκός Κύκλος" η Συνάντηση εντάσσεται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Θεατρικής Ολυμπιάδας.
Ο Γιάννης Κουνέλλης μιλάει στο συμπόσιο, στο πλαίσιο της έκθεσης ντοκουμέντων "Ο Γιάννης Κουνέλλης και το Θέατρο" σε επιμέλεια Wolfgang Storch .
Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου του Πεκίνου φέρνει στους Δελφούς τη νέα παραγωγή "Θηβαΐδα" σε σκηνοθεσία Luo Jin Lin. Ο Νομπελίστας Wole Soyinka γράφει και σκηνοθετεί το έργο "Oyedipo at Kolhuni", τη δική του σύγχρονη εκδοχή του "Οιδίποδα επί Κολωνώ". Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζει το έργο "Πού είναι ο Οιδίπους" σε σκηνοθεσία της Şahika Tekand. Το Θέατρο Tour de Babel φέρνει τις "Βάκχες" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία των Anne-Sylvie και Meyza Frederic και ο Steffen Schleiermacher διευθύνει τη μουσική παράσταση "Η Διαθήκη του Οιδίποδα" σε κείμενα του Σοφοκλή και του Heiner Müller.
Tο Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Ο Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει τη μέθοδο εργασίας του στην σκηνοθεσία αρχαίας τραγωδίας στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
Ο Θοδωρής Γκόνης παρουσιάζει την θεατρική παράσταση "Ευάδνη" από την ενότητα "Επτά σονέτα για τη Θήβα" και ο Γιώργος Κουρουπός τη λυρική τραγωδία "Ιοκάστη" σε κείμενα Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
Οργανωτική Επιτροπή:
Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
Βασίλης Καρασμάνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΕΜΠ, Διευθυντής Ε.Π.Κε.Δ.
Θεόδωρος Τερζόπουλος, Σκηνοθέτης, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Θεατρικής Ολυμπιάδας
Marianne McDonald, Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών και Θεάτρου
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-San Diego, Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας της Ιρλανδίας, Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος
Θεοφάνης Κακριδής, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Γιώργος Λούκος, Διευθυντής των Μπαλέτων της Λυών
Πέτρος Χαρτοκόλλης, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

Παρουσίαση Υδραύλεως στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (13 Μαρτίου 2003)
Παρουσίαση και κονσέρτο με την Ύδραυλη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Παρουσίαση Υδραύλεως στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (13 Μαρτίου 2003)
Παρουσίαση και κονσέρτο με την Ύδραυλη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά την επίσημη έναρξη του συμποσίου "Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας: Η ιστορική διάσταση" με κεντρική ομιλήτρια την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρύτανη Ελένη Αρβελέρ.

Διεθνής Συνάντηση ΑΠΟΛΛΩΝ (4-11 Ιουλίου 2003)
Το διεθνές συμπόσιο "Απολλώνια Ποιητική και Πολιτική" συγκεντρώνει στους Δελφούς διακεκριμένους Ελληνιστές, κλασικούς φιλολόγους και ακαδημαϊκούς από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του κόσμου.Διεθνής Συνάντηση ΑΠΟΛΛΩΝ (4-11 Ιουλίου 2003)
Με εικαστικό σήμα την εικόνα του χρυσελεφάντινου αγάλματος του Απόλλωνα του Μουσείου των Δελφών, το διεθνές συμπόσιο "Απολλώνια Ποιητική και Πολιτική" συγκεντρώνει στους Δελφούς διακεκριμένους Ελληνιστές, κλασικούς φιλολόγους και ακαδημαϊκούς από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του κόσμου.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τον "Ίωνα" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, ο Hans-Günter Heyme "Ευριπίδη Αποσπάσματα" (Scherben) παραγωγή των Théâtre National de Luxembourg και Ruhrfestpiele Recklinghausen Europäisches Festival, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος τους "Επιγόνους" (Αισχύλου αποσπάσματα), η Ρούλα Πατεράκη την "Κασσάδρα" της Christa Wolf. Ο Igor Zelensky ερμηνεύει τον Απόλλωνα στο έργο "Απόλλων Μουσηγέτης", σε μουσική Igor Stravinsky και χορογραφία Georges Balanchine, ο πιανίστας Rudolf Jansen με την mezzo soprano Christa Pfeiler παρουσιάζουν κονσέρτο με πιάνο και την Ύδραυλη. Η Makvala Kasrashvili (σοπράνο), ο Leonid Bomstein (τενόρος) και η Marina Andreeva (σοπράνο) ερμηνεύουν το νεανικό έργο του W.A. Mozart "Απόλλων και Υάκινθος" και οι Shubhankar Banerjee (tabla), Rakesh Chaurasia (bansuri), Kudsi Erguner (ney), Rabindra Goswami (sitar), Ballake Sissoko (kora), Πετρολούκας Χαλκιάς (κλαρίνο) και Devasish Dey (τραγούδι) αυτοσχεδιάζουν μουσικά με θέμα τον Απόλλωνα.
Οργανωτική επιτροπή:
Λουκία Αθανασάκη, Καθηγήτρια Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Βασίλης Καρασμάνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Ε.Μ.Π, Διευθυντής Ε.Π.Κε.Δ
Richard Martin, Καθηγητής Κλασικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Stanford
John Miller, Καθηγητής Κλασικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Virginia

Έκθεση "Η Κληρονομιά του Απόλλωνα" (4-30 Ιουλίου 2003)
Παρουσιάζονται πενήντα έργα από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία, πίνακες μεγάλων διαστάσεων, γλυπτά, σχέδια, κατασκευές, εγκαταστάσεις video art.Έκθεση "Η Κληρονομιά του Απόλλωνα" (4-30 Ιουλίου 2003)
Παρουσιάζονται πενήντα έργα από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία, πίνακες μεγάλων διαστάσεων (ελαιογραφίες, ακρυλικά, μικτές τεχνικές), γλυπτά, σχέδια, κατασκευές, εγκαταστάσεις video art. Συμμετέχουν δέκα έξι κορυφαίοι καλλιτέχνες: Giorgio De Chirico, Salvador Dali, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Σικελιώτης,Takis, Arman, Fernando Botero, Chryssa, Δημήτρης Μυταράς, Αλέκος Φασιανός, Σαράντης Καραβούζης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Δημήτρης Σακελίων, Γιώργος Ξένος.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Συνάντησης ΑΠΟΛΛΩΝ.
Επιμέλεια-οργάνωση: Τάκης Μαυρωτάς, Θεωρητικός και Κριτικός Τέχνης

XIΙ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (25 Ιουνίου-2 Ιουλίου 2004)
Αφιέρωμα στα 2.500 χρόνια από τη γέννηση του Σοφοκλή (496 π.Χ.-2004 μ.Χ.).XIΙ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (25 Ιουνίου-2 Ιουλίου 2004)
Αφιέρωμα στα 2.500 χρόνια από τη γέννηση του Σοφοκλή (496 π.Χ.-2004 μ.Χ.).
Στο συμπόσιο, ο Seamus Heaney, βραβείο Nobel Λογοτεχνίας, διαβάζει αποσπάσματα από το έργο του "Ταφή στην Θήβα" ("Αντιγόνη" του Σοφοκλή), ο Tony Harrison ξαναζωντανεύει τους "Ιχνευτές της Οξυρρύγχου" δεκαέξι χρόνια μετά την πρεμιέρα του έργου στους Δελφούς και ο Yuri Luybimov διαβάζει αποσπάσματα από την "Αντιγόνη".
Στο Αρχαίο Στάδιο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας παρουσιάζει τις "Τραχίνιες" σε σκηνοθεσία Βίκτορα Αρδίττη, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και το θέατρο ΑΤΤΙΣ τον "Αίαντα" (Υλικό Αίας), το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Κωνσταντινούπολης τον "Οιδίποδα Εξόριστο" (διασκευή του "Οιδίποδα επί Κολωνώ") σε σκηνοθεσία και κείμενα της Şahika Tekand, το Κέντρο Meyerhold της Μόσχας τον "Φιλοκτήτη" σε σκηνοθεσία Nikolai Roshchin και καλλιτεχνική εποπτεία Valery Fokin, το Kuna’uka Theatre Company σε συνεργασία με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Shizuoka την "Αντιγόνη" σε σκηνοθεσία Satoshi Miyagi και η Θεατρική Εταιρεία ΣΤΟΑ το έργο του Μάριου Ποντίκα "Ο δολοφόνος του Λαΐου και τα κοράκια" σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη. Στο πρόγραμμα των εργαστηρίων ο Alexei Levinsky διδάσκει τη βιο-μηχανική μέθοδο του Meyerhold. Υποδειγματικές ερμηνείες και μονολόγους παρουσιάζουν οι Εύα Κοταμανίδου, Κίττυ Αρσένη, Γιώργος Βέλτσος, Romain Pompidou, Άκης Σακελαρίου και Δημήτρης Σιακάρας.
Οργανωτική επιτροπή:
Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
Βασίλης Καρασμάνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΕΜΠ, Διευθυντής Ε.Π.Κε.Δ.
Θεόδωρος Τερζόπουλος, Σκηνοθέτης, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Θεατρικής Ολυμπιάδας
Yuri Lyubimov, Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Taganka της Μόσχας, μέλος Διεθνούς Επιτροπής Θεατρικής Ολυμπιάδας
Tadashi Suzuki, Σκηνοθέτης, Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών της Shizuoka, μέλος Διεθνούς Επιτροπής Θεατρικής Ολυμπιάδας
Θεοφάνης Κακριδής, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
JamesDiggle, Καθηγητής Ελληνικών και Λατινικών, Πανεπιστήμιο Cambridge

Έτος ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ (1-23 Ιουλίου 2005)
Μεγάλο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό αφιέρωμα για τα 2.500 χρόνια από τη γέννηση του Περικλή (495 π.Χ-2005 μ.Χ.).Έτος ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ (1-23 Ιουλίου 2005)
Μεγάλο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό αφιέρωμα για τα 2.500 χρόνια από τη γέννηση του Περικλή (495 π.Χ-2005 μ.Χ.).
Πραγματοποιείται συμπόσιο με θέμα "Δημοκρατία-Αρχαίο Δράμα-Σύγχρονη Τραγωδία".
Εγκαινιάζεται το θέατρο 'Φρύνιχος' του Κέντρου Δελφών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, με την εμβληματική παράσταση "Εκάβη" του Ευριπίδη, παραγωγή του Royal Shakespeare Company σε μετάφραση και σκηνοθετική επιμέλεια του Tony Harrison. Στο ρόλο της Εκάβης η Vanessa Redgrave. Ο Γιώργος Κουρουπός παρουσιάζει νέο έργο, το μουσικο-θεατρικό δρώμενο "Θουκυδίδου Επιτάφιος Περικλέους", σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου, σε θεατρική ανάγνωση Γιάννη Φέρτη. Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τους "Αχαρνής" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με τον Λάκη Λαζόπουλο. Επίσης, παρουσιάζονται η συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου "Αχαρνής, Πλούτος και άλλα τραγούδια για νέους κανταδόρους", το οπτικοακουστικό πολυθέαμα "Κιβωτός" σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη και σκηνικά Αλέκου Φασιανού, με τον Μανώλη Μητσιά και οι "Έξι νύχτες στην Ακρόπολη" του Γιώργου Σεφέρη σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου.
Οργανωτική επιτροπή:
Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Διευθυντής Ε.Π.Κε.Δ., Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Σαράντος Καργάκος, Φιλόλογος-Συγγραφέας
Λίλα Μαραγκού, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Νικόλαος Μουτσόπουλος, Ομ. Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Έκθεση "Κίονες και Πεσσοί" (1-31 Ιουλίου 2005)
Μεγάλη θεματική έκθεση με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής και εικαστικές εγκαταστάσεις.Έκθεση "Κίονες και Πεσσοί" (1-31 Ιουλίου 2005)
Μεγάλη θεματική έκθεση με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εικαστικές εγκαταστάσεις.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Γιάννης Μόραλης, Stephen Antonakos, Κώστας Τσόκλης, Pavlos, Gunther Uecker, Γιάννης Παρμακέλης, Chryssa, Δημήτρης Μυταράς, Αλέκος Φασιανός, Σωτήρης Σόρογκας, Novello Finotti, Γιάννης Μπουτέας, Όπυ Ζούνη, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Patrizia Molinari και Iotoff.
Στη μόνιμη συλλογή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στους Δελφούς παραμένουν τα έργα "Αρχαϊκό Κάθετο" του Γιάννη Παρμακέλη, "Παρουσία" του Stephen Antonakos, "Κολώνες" του Κώστα Τσόκλη και "Οι θεοί κατοικούν στις πέτρες" της Patrizia Molinari.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Έτους ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ.
Σχεδιασμός-επιμέλεια: Τάκης Μαυρωτάς, Θεωρητικός και Κριτικός Τέχνης

Διεθνές Συνέδριο "Αυτοδιοίκηση: Φορέας Δημοκρατίας και Μοχλός Κοινωνικών Αλλαγών και Ανάπτυξης" (19-20 Μαΐου 2006)
Διεθνές ΣυνέδριοΔιεθνές Συνέδριο "Αυτοδιοίκηση: Φορέας Δημοκρατίας και Μοχλός Κοινωνικών Αλλαγών και Ανάπτυξης" (19-20 Μαΐου 2006)
Διεθνές Συνέδριο. Οργανωτές η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και την Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Στο συνέδριο παρίσταται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ (30 Ιουνίου-21 Ιουλίου 2006)
Θέματα Πολέμου και Ειρήνης στο σύγχρονο κόσμο αναδεικνύονται μέσα από δράσεις επιστημονικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ (30 Ιουνίου-21 Ιουλίου 2006)
Ειρήνη και Πόλεμος στον αρχαίο και στον σύγχρονο κόσμο...
Καλλιτέχνες του θεάτρου, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών εκφράζουν με τη δική τους ιδιαίτερη γραφή την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των λαών για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και τη διεκδίκηση της ελευθερίας: "Πέρσες" του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, "Ομήρου Ιλιάς" σε σκηνοθεσία Anatoli Vasiliev από το Theatre 'School of Dramatic Art of Moscow', "Τhe cure at Τroy" του Seamus Heaney σε σκηνοθεσία Helen Eastman από το Floodtide Theatre, "Μy homeland-Seven dreams"σε σκηνοθεσία Nikita Milivojevic από το Bitef Theatre του Βελιγραδίου, "Λυσιστράτη" σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, "Προς δεσποινίδα Ηλέκτρα Ατρείδη, Μυκήνες" σε ποίηση Σταύρου Βαβούρη και θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία της Μέμης Σπυράτου.
Επίσης, παρουσιάζονται συναυλίες με την Αλίκη Καγιαλόγλου, τη Λαϊκή Ορχήστρα 'Μίκης Θεοδωράκης', gospel και παραδοσιακά τραγούδια με την Shangilia Children’s Choir της Κένυας σε σκηνοθεσία Lee Breuer και τα "Χορικά- αιώνια θητεία στο κάλλος" σε διδασκαλία Σταμάτη Κραουνάκη από τη Σπείρα-Σπείρα.
Ο Κώστας Τσόκλης παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση "Ειρήνη" σε επιμέλεια του θεωρητικού τέχνης Τάκη Μαυρωτά.
Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Αμφικτυονίας πραγματοποιείται το διεθνές συνέδριο "Ο ρόλος του Ο.Η.Ε. στον 21ο αιώνα".
Οργανωτική επιτροπή:
Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Διευθυντής Ε.Π.Κε.Δ., Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Κωνσταντίνος Υφαντής, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών
Στέλιος Περράκης, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων
Λίλα Μαραγκού, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Σωτήρης Μουσούρης, τ. Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ο.Η.Ε.
Thomas Bruha, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αμβούργου
Gregory Copley, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στρατηγικών Σπουδών
Νίκη-Αικατερίνη Κουτράκου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών
Μάριος Ευρυβιάδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΧIII Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (6-15 Ιουλίου 2007)
"Η Γυναίκα στο Αρχαίο Δράμα", ο γυναικείος λόγος στην αρχαία και σύγχρονη Ελλάδα μέσα από ένα πρόγραμμα παραστάσεων, εκθέσεων, διαλέξεων και εργαστηρίων.ΧIII Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (6-15 Ιουλίου 2007)
"Η Γυναίκα στο Αρχαίο Δράμα", ο γυναικείος λόγος στην αρχαία και σύγχρονη Ελλάδα μέσα από ένα πρόγραμμα παραστάσεων, εκθέσεων, διαλέξεων, εργαστηρίων...
Με έμφαση στην πρόσληψη της αρχαίας τραγωδίας μέσα από το πρωτότυπο κείμενο, από διασκευές και νέα έργα και με διαφορετικές θεατρικές μεθόδους και ερμηνευτικούς κώδικες ο Anatoli Vasiliev παρουσιάζει το "Υλικό Μήδειας" του Heiner Müller με τη Valérie Dréville, o Hans Günther Heyme την "Ηλέκτρα" του Ευριπίδη, παραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ludwigshafen, του Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου και του Εθνικού Θεάτρου του Zagreb, ο Luo Jin Lin τις "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη, παραγωγή του Peoples Art Theatre of Wuhan. Η Pilar Tavora παρουσιάζει τη "Μήδεια" του Ευριπίδη σε μουσικές και ρυθμούς φλαμένκο, σολίστ από τα Μπαλέτα της Εθνικής Όπερας του Κιέβου ερμηνεύουν την "Τραγική ηρωίδα στον κλασικό χορό" και το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.
Οργανώνονται, επίσης, διεθνές συμπόσιο, αφιέρωμα στην 80ή επέτειο από τις Πρώτες Δελφικές Εορτές, ημερίδα "Η τραγική ηρωίδα ως σύμβολο στη σύγχρονη κοινωνία: Θέση και ρόλος της γυναίκας στη Δυτική και μη-Δυτική κοινωνία", σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και έκθεση θεατρικού κοστουμιού από τη συλλογή του Εθνικού Θεάτρου με θέμα "Ηρωίδες Αρχαίου Δράματος" σε επιμέλεια της σκηνογράφου και ενδυματολόγου Κούλας Γαλιώνη.
Στο πλαίσιο της Συνάντησης πραγματοποιείται η 1η Συνάντηση Νέων Δημιουργών (9-13 Ιουλίου).
Οργανωτική επιτροπή:
Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λίλα Μαραγκού, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Λουκία Αθανασάκη, Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Δημήτρης Τσατσούλης, Κριτικός Θεάτρου, Καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου, Πανεπιστήμιο Πατρών
Αφιέρωμα στην 80ή επέτειο από τις Πρώτες Δελφικές Εορτές:
Ρίτσα Φράγκου Κικίλια, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Έκθεση "Αλεξάνδρα Αθανασιάδη: Θώρακες και Άλογα" (6 Ιουλίου-24 Αυγούστου 2007)
Είκοσι έξι γλυπτά από μπρούτζο, σίδερο και ξύλο της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη.Έκθεση "Αλεξάνδρα Αθανασιάδη: Θώρακες και Άλογα" (6 Ιουλίου-24 Αυγούστου 2007)
Είκοσι έξι γλυπτά από μπρούτζο, σίδερο και ξύλο της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Άλογα χωρίς αναβάτη σε "γλυπτικό" καλπασμό και "άδειοι" θώρακες πανοπλίας, που παραπέμπουν σε ριψοκίνδυνους, ατρόμητους αλλά αόρατους καβαλάρηδες και οπλίτες.
Επιμέλεια: Έφη Ανδρεάδη, Κριτικός τέχνης

1η Συνάντηση Νέων Δημιουργών (9-13 Ιουλίου 2007)
Με αφορμή το αρχαίο δράμα στους Δελφούς οργανώθηκε σε πιλοτική μορφή η 1η Συνάντηση Νέων Δημιουργών.1η Συνάντηση Νέων Δημιουργών (9-13 Ιουλίου 2007)
Με αφορμή το αρχαίο δράμα στους Δελφούς οργανώθηκε σε πιλοτική μορφή η 1η Συνάντηση Νέων Δημιουργών με διαλέξεις, θεατρικά εργαστήρια και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας για 40 νέους καλλιτέχνες, φοιτητές και σπουδαστές Δραματικών Σχολών και Θεατρικών Τμημάτων ΑΕΙ.
Συμπληρωματικά, νεανικές καλλιτεχνικές ομάδες παρουσίασαν τη δουλειά τους στο αρχαίο δράμα και την σύγχρονη πρόσληψή του στις διαφορετικές τέχνες.
Στο πρόγραμμα θεατρικών εργαστηρίων δίδαξαν οι Anatoli Vasiliev, Σκηνοθέτης-Theatre School of Dramatic Art, Wlodzimierz Staniewski, Σκηνοθέτης-Centre for Theatre Practices 'Gardzienice', Tomasz Rodowitcz, Σκηνοθέτης-Μουσικός-Ηθοποιός-Theatre Association 'Chorea', Hans Günther Heyme, Σκηνοθέτης, Luo Jin Lin, Σκηνοθέτης.
Καλλιτεχνικές παρουσιάσεις: Αισχύλου "Χοηφόροι" σε σκηνοθεσία Αγγελικής Κουνενιδάκη, "Sudden Showers of Silence" με τους Josef Frucek & Λίντα Καπετανέα, Ανδρέα Φλουράκη "Κάσσυ" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση, "Φαίδρα ή Άλκηστη Love Stories" σε κείμενο και σκηνοθεσία Έλενας Πέγκα, Βασίλη Παπαγεωργίου "Ιππόλυτος Καλυπτόμενος" σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη,"Ηλέκτρα/Random Tragedy" site specific σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου & Νίκου Λυμπεράτου και εικαστικό σχεδιασμό Χριστίνας Παπαγεωργίου.
Εποπτεία προγράμματος:
Δημήτρης Τσατσούλης, Καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου, Πανεπιστήμιο Πατρών

30ή επέτειος από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (22-23 Ιουλίου 2007)
Η 30ή επέτειος από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών εορτάζεται με έκθεση ντοκουμέντων και συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη.30ή επέτειος από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (22-23 Ιουλίου 2007)
Η 30ή επέτειος από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών εορτάζεται με έκθεση ντοκουμέντων και συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη.
Προς τιμή του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, ιδρυτή του Κέντρου Δελφών, οργανώνεται ημερίδα με θέμα "The European Political Ideal: Cultural Origins and Future Prospects".
Στις εκδηλώσεις παρίσταται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Συνάντηση "Πολιτισμός και Περιβάλλον" (4-6 Ιουλίου 2008)
Συμπόσιο σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με τη συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.Συνάντηση "Πολιτισμός και Περιβάλλον" (4-6 Ιουλίου 2008)
Συμπόσιο σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με τη συμβολή της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσιάζεται η νέα παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου "Βάτρα-Χ" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και η συναυλία "Ωδή στη Φύση" με την Έλλη Πασπαλά και το συγκρότημα 'Απόδραση'.
Οργανωτική επιτροπή:
Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Γεράσιμος Αράπης, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Εργαστηρίου Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος
Ανδρέας Καραμάνος, Καθηγητής και πρώην Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Νίκη-Αικατερίνη Κουτράκου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας Υπουργείου Εξωτερικών

2η Συνάντηση Νέων Δημιουργών (7-12 Ιουλίου 2008)
Θεατρικά εργαστήρια, διαλέξεις και σεμινάρια με γενικό θέμα "Πολιτισμός και Περιβάλλον".2η Συνάντηση Νέων Δημιουργών (7-12 Ιουλίου 2008)
Θεατρικά εργαστήρια, διαλέξεις και σεμινάρια με γενικό θέμα "Πολιτισμός και Περιβάλλον". Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 60 νέοι καλλιτέχνες και σπουδαστές.
Ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός δίδαξε στοιχεία σκηνοθεσίας και υποκριτικής. Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Θεατρικών Πρακτικών 'Gardzienice', Wlodzimierz Staniewski, δίδαξε τη μέθοδο εργασίας του στο εργαστήριο "Hidden Territories". Τα μαθήματα συμπληρώθηκαν με δρώμενο σε φυσικό χώρο, πεζοπορία διάρκειας 9 ωρών στο Αρχαίο Μονοπάτι από Δελφούς στο Κωρύκειο Άντρο, με εργαστήρια και παρουσιάσεις αποσπασμάτων από την παράσταση "Ιφιγένεια στην Αυλίδα". Η παράσταση παρουσιάστηκε σε πλήρη μορφή στο θέατρο 'Φρύνιχος'. Οι Joseph Szeiler, σκηνοθέτης, και Hans-Thies Lehmann, καθηγητής Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Goethe, οργάνωσαν το εργαστήριο "Πόλεμος των Τοπίων" και ο σκηνοθέτης Lee Breuer με την χορογράφο Έρση Πήττα παρουσίασαν τη μέθοδο εργασίας τους στο εργαστήριο "Ηθοποιός και Ποιητικό Κείμενο".
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας σε συντονισμό και επιστημονική εποπτεία του καθηγητή Δημήτρη Τσατσούλη.
Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Νεολαίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νέα Γενιά σε Δράση".

Έκθεση "Mayo-Ζωγραφική" (12 Ιουλίου-10 Αυγούστου 2008)
Η έκθεση στους Δελφούς περιλάμβανε 19 έργα σε λάδι και 15 σχέδια σε μελάνι και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμή της Γαλλικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Έκθεση "Mayo-Ζωγραφική" (12 Ιουλίου-10 Αυγούστου 2008)
"Δεν προσκολλήθηκα στις παράξενες όψεις του ονείρου αλλά στην απείθαρχη και ανεξέλεγκτη ποίηση", είχε δηλώσει ο Αντώνης Μαλλιαράκης (A. Mayo, 1905-1990), Έλληνας Αιγυπτιώτης που έζησε στη Γαλλία, γνωστός για την πολύ προσωπική και ιδιότυπη εικαστική γραφή του.
Η έκθεση στους Δελφούς περιλάμβανε 19 έργα σε λάδι και 15 σχέδια σε μελάνι και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμή της Γαλλικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου η ημερίδα "Μεταπολεμική γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι".
Επιμέλεια: Έφη Ανδρεάδη, Κριτικός τέχνης

XIV Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (3-11 Ιουλίου 2009)
Με κεντρικό θέμα "Ξένος-Μέτοικος", η συνάντηση εστίασε στη ιστορία του 'Άλλου', του ανθρώπου που, ξένος, μακριά από την πατρίδα του αναζητά άσυλο, καταφύγιο και νέα ευκαιρία ζωής.XIV Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (3-11 Ιουλίου 2009)
Με κεντρικό θέμα "Ξένος-Μέτοικος", η συνάντηση εστίασε στη ιστορία του 'Άλλου', του ανθρώπου που, ξένος, μακριά από την πατρίδα του αναζητά άσυλο, καταφύγιο και νέα ευκαιρία ζωής.
Το συμπόσιο "Ξένος- Μέτοικος στην Αρχαιότητα" επικεντρώθηκε στην έννοια του Ξένου στην αρχαιότητα ενώ η ημερίδα "Μεταναστευτικές Πολιτικές: προβλήματα και προοπτικές" εξέτασε τις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της μετανάστευσης στη σύγχρονη εποχή.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τον "Προμηθέα" του Frantz Liszt και τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Igor Stravinsky σε διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης τη "Γυναίκα της Ζάκυθος" του Διονυσίου Σολωμού με τον Χρήστο Καλαβρούζο, το Atalaya TNT & Centro Andaluz de Teatro την "Αριάδνη" σε δραματική σύνθεση και σκηνοθεσία του Ricardo Iniesta, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, το Εθνικό Θέατρο την "Άλκηστη" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Στο Συνεδριακό Κέντρο παρουσιάζεται το εικαστικό δρώμενο "Οι Δρόμοι του Μετά" με γλυπτά των Ανδρέα Σάββα & Γιούλας Χατζηγεωργίου σε σχεδιασμό και επιμέλεια της κριτικού τέχνης Μαρίας Μαραγκού.
Οργανωτική επιτροπή:
Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Νικόλαος Κούκης, Φιλόλογος-Ιστορικός
Ηλίας Βουδούρης, Διευθυντής Ορχήστρας, Προϊστάμενος Ορχήστρας Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ευγενία Βώσσου, Προϊσταμένη Τμήματος Διακρατικών Σχέσεων Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων, Υπουργείο Πολιτισμού
Νίκη-Αικατερίνη Κουτράκου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας Υπουργείου Εξωτερικών
Κωνσταντίνος Χρηστίδης, Δικηγόρος-Οικονομολόγος
Θεοφάνης Κακριδής, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ηρώ Στεφάνου-Νικολακοπούλου, Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Δικαίου και Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

3η Συνάντηση Νέων Δημιουργών (6-11 Ιουλίου 2009)
Διαλέξεις, θεατρικά εργαστήρια και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας για 80 νέους καλλιτέχνες, φοιτητές και σπουδαστές Δραματικών Σχολών και Θεατρικών Τμημάτων ΑΕΙ με γενικό θέμα "Ξένος-Μέτοικος".3η Συνάντηση Νέων Δημιουργών (6-11 Ιουλίου 2009)
Διαλέξεις, θεατρικά εργαστήρια και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας για 80 νέους καλλιτέχνες, φοιτητές και σπουδαστές Δραματικών Σχολών και Θεατρικών Τμημάτων ΑΕΙ με γενικό θέμα "Ξένος-Μέτοικος".
Ο Josef Szeiler, με θέμα "Μυθικοί Ήρωες", συνέχισε το πρόγραμμα διδασκαλίας που είχε αρχίσει το 2008 για τον Heiner Müller. Ο Tomasz Rodowicz, ηθοποιός-μουσικός-σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Theatre Association 'Chorea' οργάνωσε το εργαστήριο "Μουσική και Κίνηση στο Αρχαίο Δράμα" και παρουσίασε την παράσταση "Songs of Euripides". Η Λυδία Κονιόρδου μίλησε για τη σύγκρουση των αντιθέτων ως κοινό στοιχείο στη δομή των τραγωδιών του Ευριπίδη με παραδείγματα από τη Μήδεια και τον Ίωνα. Ο Frank Raddatz παρουσίασε σε μορφή εργαστηρίου την παράσταση "Achilles in Modern Wars" με τους Okwui Opowasili και Gotz Argus και μίλησε για το ζήτημα της δραματουργίας και της θεατρικής διασκευής.
Η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου και ο καθηγητής Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Goethe της Φραγκφούρτης Hans-Thies Lehmann παρουσίασαν αφιέρωμα στον Heiner Müller και οι Ludwik Flaszen & Leszek Kolankiewicz αφιέρωμα στον Jerzy Grotowski. Ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης μίλησε για το έργο του "Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας", που παρουσίασε και σκηνοθέτησε η Χρύσα Καψούλη.
Στο πλαίσιο της Συνάντησης, επτά νεανικά καλλιτεχνικά σχήματα παρουσίασαν δείγμα της εργασίας τους: "Ραψωδία ΧΙΙ" του P. Statius από τη Μαγδαλένα Ζήρα, "Το νέο όνομά μου" του Λίνου Ιωαννίδη σε σκηνοθεσία Ευρύκλειας Σωφρονιάδου, "ODC" σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, "Νάντια" σε σκηνοθεσία Δαβίδ Μαλτέζε, "Στο άλσος των Σεμνών" σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου, "Νέκυια" του Αλέξανδρου Μιστριώτη, "Η πρόβα της Γλαύκης" του Αντώνη Βολανάκη.

Έκθεση "Μπέλλα Ραφτοπούλου, Γλυπτική-Σχέδιο" (10 Οκτωβρίου–10 Νοεμβρίου 2009)
Το "μυθολογικό" σύμπαν της Μπέλλας Ραφτοπούλου μέσα από 10 γλυπτά από πέτρα, 29 μικρά γλυπτά από μέταλλο, 96 σχέδια για τις Δελφικές Εορτές του 1927 και του 1930 (μελάνι σε χαρτί), 10 μετάλλια από μπρούτζο και ασήμι και χειρόγραφα έγγραφα.Έκθεση "Μπέλλα Ραφτοπούλου, Γλυπτική-Σχέδιο" (10 Οκτωβρίου–10 Νοεμβρίου 2009)
Το "μυθολογικό" σύμπαν της Μπέλλας Ραφτοπούλου μέσα από 10 γλυπτά από πέτρα, 29 μικρά γλυπτά από μέταλλο, 96 σχέδια για τις Δελφικές Εορτές του 1927 και του 1930 (μελάνι σε χαρτί), 10 μετάλλια από μπρούτζο και ασήμι και χειρόγραφα έγγραφα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου η ημερίδα "Προπολεμική γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι".
Η έκθεση οργανώθηκε με την συνεργασία της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.
Επιμέλεια: Έφη Ανδρεάδη, Κριτικός τέχνης

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 2500 χρόνια (2-4 Ιουλίου 2010)
Η 2.500ή επέτειος από τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ-2010 μ.Χ.) τιμάται με την οργάνωση διεθνούς επιστημονικού συμποσίου με θέμα "Μαραθώνας: Η επόμενη ημέρα".ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 2500 χρόνια (2-4 Ιουλίου 2010)
Η 2.500ή επέτειος από τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ-2010 μ.Χ.) τιμάται με την οργάνωση διεθνούς επιστημονικού συμποσίου με θέμα "Μαραθώνας : Η επόμενη ημέρα".
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας παρουσιάζει τους "Αχαρνής" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, η Μέμη Σπυράτου σκηνοθετεί και επιμελείται την μουσική-θεατρική παράσταση "Μαραθώνας 2.500 χρόνια μετά. Προσκλητήριο για φίλους και εχθρούς". Η Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού σκηνοθετεί την ταινία-ντοκιμαντέρ "2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα" σε κείμενα Φάνη Κακριδή.
Οργανωτική Επιτροπή:
Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Νικόλαος Κούκης, Φιλόλογος-Ιστορικός
Ηλίας Βουδούρης, Διευθυντής Ορχήστρας, Προϊστάμενος Ορχήστρας Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ευγενία Βώσσου, Προϊσταμένη Τμήματος Διακρατικών Σχέσεων Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων, Υπουργείο Πολιτισμού
Κώστας Μπουραζέλης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μιχάλης Κοπιδάκης, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γιώργος Κοντογιώργης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Έκθεση "Μαραθών: στο έργο οκτώ σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών" (2 Ιουλίου-2 Αυγούστου 2010)
Οκτώ καλλιτέχνες παρουσιάζουν νέα έργα με έμπνευση τη Μάχη του Μαραθώνα.Έκθεση "Μαραθών: στο έργο οκτώ σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών" (2 Ιουλίου-2 Αυγούστου 2010)
Οκτώ καλλιτέχνες με διαφορετική εικαστική γραφή, οι Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Νίκος Αλεξίου, Ευγενία Αποστόλου, Βένια Δημητρακοπούλου, Νίκος Ναυρίδης, Βάνα Ξένου, Δανάη Στράτου και Νάκης Ταστσιόγλου, δημιουργούν και παρουσιάζουν νέα έργα με έμπνευση τη Μάχη του Μαραθώνα.
Επιμέλεια: Έφη Ανδρεάδη, Κριτικός τέχνης

4η Συνάντηση Νέων Δημιουργών (5-12 Ιουλίου 2010)
Δύο διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι, ο κλασικός και ο παραδοσιακός, δρουν και συνεργάζονται σε ένα πρόγραμμα μουσικών εργαστηρίων και master classes, διαλέξεων και μουσικών performances με τίτλο "Ο Ήχος των Κρουστών: Crossroads project" για 40 νέους μουσικούς και σπουδαστές.4η Συνάντηση Νέων Δημιουργών (5-12 Ιουλίου 2010)
Δύο διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι, ο κλασικός και ο παραδοσιακός, δρουν και συνεργάζονται σε ένα πρόγραμμα μουσικών εργαστηρίων και master classes, διαλέξεων και μουσικών performances με τίτλο "Ο Ήχος των Κρουστών: Crossroads project" για 40 νέους μουσικούς και σπουδαστές.
Διδάσκοντες οι Δημήτρης Δεσύλλας, σολίστ και καθηγητής κρουστών οργάνων, και Πέτρος Κούρτης, μουσικός και καθηγητής στα τμήματα παραδοσιακών και μοντέρνων κρουστών.
Καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του προγράμματος το Crossroads project "Ο Ήχος των Κρουστών", ένα πρωτότυπο μουσικό έργο που προέκυψε από τη συνεργασία παραδοσιακών και κλασικών κρουστών, καθώς και συναυλία κρουστών, αφιερωμένη στα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα, με τα συγκροτήματα ΤΥΠΑΝΑ και DRUMVOICE.

Εγκαίνια έκθεσης "Λατρεία και Προσκυνήματα μετά την Άλωση" (28 Ιουνίου 2011)
Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒαρθολομαίοΕγκαίνια έκθεσης "Λατρεία και Προσκυνήματα μετά την Άλωση" (28 Ιουνίου 2011)
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέπτεται τους Δελφούς για να εγκαινιάσει την έκθεση "Λατρεία και προσκυνήματα μετά την Άλωση μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη" με οργανωτές το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Μουσείο Μπενάκη.
Μέσα από 66 επιλεγμένα εκθέματα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάστηκε η θρησκευτική ζωγραφική και τα λειτουργικά σκεύη σε Ανατολή και Δύση, οι τοπικές λατρείες και τα προσκυνήματα των Ελλήνων από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα.
Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Αναστασία Δρανδάκη, Επιμελήτρια της Βυζαντινής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη.
"

Διεθνές συμπόσιο "ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ" (8-10 Ιουλίου 2011)
Ποια η συνέχεια της μεγάλης χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας;Διεθνές συμπόσιο "ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ" (8-10 Ιουλίου 2011)
Ποια η συνέχεια της μεγάλης χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας;
Το ερώτημα αυτό απασχόλησε 20 διαπρεπείς ιστορικούς, ακαδημαϊκούς και μελετητές της Βυζαντινής Ιστορίας και του Βυζαντινού Πολιτισμού που έλαβαν μέρος στο συμπόσιο.
Στο πλαίσιο των εργασιών πραγματοποιήθηκαν δύο συναυλίες Βυζαντινής μουσικής, από την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (ΕΛΒΥΧ) με διευθυντή και χοράρχη τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και από τον Βυζαντινό Χορό "Ηδύμελον" με διευθυντή και χοράρχη τον Ιωάννη Τσάμη.
Είχε προηγηθεί στην Αθήνα, στις 21 Μαΐου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το εργαστήριο συμποσίου"Το Βυζάντιο στην ιστορική συνέχεια: προβλήματα και θέματα" που συντόνισε η Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ. Ομιλήτριες οι Μαρία Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χρύσα Μαλτέζου (Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας), Έλση Μαθιοπούλου (Πανεπιστήμια Βόννης και Κολωνίας) και Χριστίνα Αγγελίδη (Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών-Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών).
Οργανωτική Επιτροπή:
Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ,
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
Μαρία Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου,
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Χρύσα Μαλτέζου,
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια του Ελληνικού
Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας
Έλση Μαθιοπούλου-Τορναρίτου,
Καθηγήτρια Πανεπιστημίων Βόννης & Κολωνίας
Χριστίνα Αγγελίδη, Βυζαντινολόγος

Διεθνές συμπόσιο "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"
"ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Από την Ακαδημία του Πλάτωνος στην Χάρτα της Μπολόνια" | 6-8 Ιουλίου 2012Διεθνές συμπόσιο "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"
"ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Από την Ακαδημία του Πλάτωνος στην Χάρτα της Μπολόνια"
Με την ευκαιρία της 2.400ής επετείου από την ίδρυση της Ακαδημίας του Πλάτωνα στην Αθήνα (388/387 π. Χ. - 2012 μ. Χ.) πραγματοποιήθηκε το διεθνές συμπόσιο "Το Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη: Από την Ακαδημία του Πλάτωνος στην Χάρτα της Μπολόνια".
Σε συνεργασία με την Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο των Δελφών το κονσέρτο "O Dimitri Shostakovich και οι φίλοι του σύνθετες Tishchenko & Weinberg" με το κουαρτέτο εγχόρδων Danel.
Στο θέατρο "Φρύνιχος" το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης παρουσίασε τον "Επιθεωρητή" του Ν. Γκόγκολ και το Μουσικό Σχολείο Βόλου το μουσικό αφιέρωμα "Σμύρνη – 90 Χρόνια μετά ".
Είχε προηγηθεί στην Αθήνα, στις 31 Μαΐου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το εργαστήριο συμποσίου "Πού πάει το Πανεπιστήμιο" που συντόνισε η Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ.
Ομιλητές οι Κώστας Γαβρόγλου, ΜΙΘΕ, Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Δελίδης, τ. Πρόεδρος ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, MichelKaplan, καθηγητής και τ. πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris 1- Panthéon-Sorbonne)
Οργανωτική Επιτροπή:
Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ,
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
Χριστίνα Αγγελίδη, Βυζαντινολόγος
Ευγενία Γερούση, Αρχαιολόγος-Προϊσταμένη Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Λουκία Αθανασάκη, Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αθανάσιος Μαρκόπουλος, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Eusebi Ayensa Prat, Διευθυντής Ιδρύματος Θερβάντες Αθήνας

Έκθεση "ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΙΝΕΛΙΑ - ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ" (6-30 Ιουλίου 2012)
Η οικογένεια Ζούνη οργάνωσε, χρηματοδότησε και παρουσίασε έκθεση με απάνθισμα από τα τελευταία έργα της Όπυς ΖούνηΈκθεση "ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΙΝΕΛΙΑ - ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ" (6-30 Ιουλίου 2012)
Η οικογένεια Ζούνη οργάνωσε, χρηματοδότησε και παρουσίασε έκθεση με απάνθισμα από τα τελευταία έργα της Όπυς Ζούνη, την "τελευταία πινελιά" της καλλιτέχνιδας που έφυγε από την ζωή το 2008.

ART CAMPUS- ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ (9-15 Ιουλίου 2012)
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Art Campus-Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο ΔελφώνART CAMPUS- ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ (9-15 Ιουλίου 2012)
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Art Campus-Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Δελφών, στο πλαίσιο της θεματικής “Νέοι Δημιουργοί”. Νέοι μουσικοί από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν master classes και εργαστήρια και συνέπραξαν σε συναυλίες δασκάλων και μαθητών, ανοιχτές στο κοινό.

Πράξη "ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΞΑΙΣΙΕΣ, ΜΕ ΦΩΝΕΣ-150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη"
19 Ιουνίου-15 Δεκεμβρίου 2013Πράξη "ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΞΑΙΣΙΕΣ, ΜΕ ΦΩΝΕΣ-150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη"
Mε τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΕΣΠΑ 2007-2013
19 Ιουνίου-15 Δεκεμβρίου 2013
Με μουσικές συναυλίες, εικαστικά, θέατρο, προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης και επιστημονικές ημερίδες που οργανώθηκαν σε επιλεγμένους χώρους της Αθήνας από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2013 εορτάστηκε η 150ή επέτειος από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη:
19 Ιουνίου, Μουσείο της Ακρόπολης: Κονσέρτο με το κουαρτέτο εγχόρδων Danel, τη σοπράνο Έλενα Βασιλίεβα και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη.
Σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα "DmitriShostakovich".
26 Ιουνίου, Εθνικός Κήπος: Μουσικό δρώμενο σε καλλιτεχνική επιμέλεια Σωκράτη Σινόπουλου με το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής "Ισημερία", το Σύνολο μπαρόκ μουσικής "Concerto Ellenico" και τους Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι) και Γιώργο Καραμίχο (αφήγηση).
25 Σεπτεμβρίου-8 Δεκεμβρίου: Έκθεση "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ’ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ‘ 40 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί", σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.
Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς,Θεωρητικός και Κριτικός Τέχνης
11,12 & 13 Οκτωβρίου, Θέατρο ΑΤΤΙΣ: Μουσική παράσταση "Κουαρτέτο Οφηλία" σε μουσική Τάκη Βελλιανίτη, με τη σοπράνο Νατάλια Πιενιτσνίκοβα και σκηνοθετική επιμέλεια Θεόδωρου Τερζόπουλου.
31 Οκτωβρίου, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: Ημερίδα "Η Εικόνα στην Ποίηση του Κ. Π. Καβάφη".
6-30 Νοεμβρίου, Πολυχώρος Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" Έκθεση: "Η εκδοτική δραστηριότητα στα χρόνια του Καβάφη-Αλεξάνδρεια 1963-1933".
Επιμέλεια έκθεσης: Έφη Ανδρεάδη, Κριτικός Τέχνης.
27 & 28 Νοεμβρίου, Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη": Διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους μουσικούς με τη Κριστίνα Πλούχαρ.
29 Νοεμβρίου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών : Συναυλία "Mediterraneo/Μεσόγειος. Μουσικές από τη Θάλασσα του Πρωιού" από τομουσικό σύνολο L’ Arpeggiataσε διεύθυνση της Κριστίνα Πλούχαρ. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής.
13-15 Δεκεμβρίου,τριήμερο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων "Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ@ μέρες του 2013"με video art από τους Δέσποινα Μεϊμάρογλου και Νίκο Ναυρίδη, μουσική παράσταση "Ο Γέρος της Αλεξάνδρειας" του Θάνου Μικρούτσικου, ρεσιτάλ μελοποιημένης ποίησης με την Αλεξάνδρα Γκράβας, βραδιά ποίησης με τον Θωμά Τσαλαπάτη και νέους ποιητές, αφήγηση από την Σάσα Βούλγαρη, προβολές ταινιών.

ΕΤΟΣ ΚΑΒΑΦΗ Επέτειος (4-31 Ιουλίου 2013)
Επέτειος 150 χρόνων από τη γέννησή του και 80 χρόνων από το θάνατό τουΕΤΟΣ ΚΑΒΑΦΗ Επέτειος (4-31 Ιουλίου 2013)
ΕΤΟΣ ΚΑΒΑΦΗ Επέτειος 150 χρόνων από τη γέννησή του και 80 χρόνων από το θάνατό του
Είκοσι πέντε διακεκριμένοι νεοελληνιστές, πανεπιστημιακοί, μεταφραστές και μελετητές της ποίησης του Καβάφη από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στο διεθνές συμπόσιο των Δελφών "Κ. Π. Καβάφης, Ελληνικός και Οικουμενικός".
Οι εργασίες πλαισιώνονται με βραδιές ποίησης, μουσικής και θεάτρου στο Συνεδριακό Κέντρο των Δελφών και στο θέατρο "Φρύνιχος":
"Καβάφης & Μουσική : Τραγούδια και Στοχασμοί" με τους Αλεξάνδρα Γκράβας, μέτζο σοπράνο και Παντελή Πολυχρονίδη, πιάνο. Ομιλητής ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος.
"Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου", παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.) σε επιλογή, επιμέλεια κειμένων, σκηνοθεσία του καθηγητή Μιχάλη Πιερή.
Μελοποιημένη ποίηση του Κ.Π. Καβάφη στην Καταλανική γλώσσα με τον τροβαδούρο Χοσέ Τέρο.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ "Ο Βυζαντινός Καβάφης", νέα παραγωγή του Κέντρου Δελφών, σε επιστημονική εποπτεία Ελένης Αρβελέρ και σκηνοθεσία Πάνου Κυπαρίσση και Φάνη Δούσκου. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα τον Βυζαντινό Καβάφη.
Οργανωτική Επιτροπή:
Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ,
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
DianaHaas,
Καθηγήτρια, Αν. Πρόεδρος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών
Σόνια Ιλίνσκαγια-Αλεξανδροπούλου,
Ομ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ρενάτα Λαβανίνι,
Καθηγήτρια, Istituto Siciliano di Studi Bizantini e Neoellenici "Bruno Lavagnini"
Μιχάλης Πιερής,
Καθηγητής Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Μαρία Ρώτα,
Λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Έκθεση “Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ «μικρή με το μολύβι απεικόνισις»” (4 Ιουλίου-4 Αυγούστου 2013)
Είκοσι δύο Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες δημιούργησαν και παρουσίασαν νέο έργο για τους εορτασμούς του Έτους Καβάφη από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.Έκθεση “Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ «μικρή με το μολύβι απεικόνισις»” (4 Ιουλίου-4 Αυγούστου 2013)
Είκοσι δύο Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες δημιούργησαν και παρουσίασαν νέο έργο για τους εορτασμούς του Έτους Καβάφη από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Έλαβαν μέρος με έργα τους οι: Βαλέριο Αντάμυ, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Πατ Αντρέα, Αλέξης Βερούκας, Δημήτρης Γέρος, ΣτέφανοςΔασκαλάκης, Παύλος Διονυσόπουλος, Καδιώ Λαμπροπούλου, Γκούντρουν φον Λάιτνερ, Μιχάλης Μακρουλάκης, Δημήτρης Μυταράς, Ιόλη Ξιφαρά, Αριστείδης Πατσόγλου, Εδουάρδος Σακαγιάν, Σωτήρης Σόρογκας, Άννα Μαρία Τσακάλη, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός, Μανώλης Χάρος, Γιώργος Χαδούλης, Απόστολος Χατζαράς, Γιάννης Ψυχοπαίδης. Παρουσιάστηκαν, επίσης, οκτώ χαρακτικά του Ντέιβιντ Χόκνεϊ με θέμα τον Καβάφη, καθώς και αρχειακό υλικό (βιβλίο ποιημάτων του Καβάφη με χειρόγραφες διορθώσεις από τον ποιητή).

1914-2014: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (4-6 Ιουλίου 2014)
Εκδηλώσεις μνήμης για την 100ή επέτειο από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου...1914-2014: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (4-6 Ιουλίου 2014)
Εκδηλώσεις μνήμης για την 100ή επέτειο από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου...
Το διεθνές συμπόσιο με θέμα "1914-1924, τα χρόνια των ανατροπών: Ευρώπη και Ελλάδα" πλαισιώνεται με τη συναυλία "Ο ήχος των πνευστών" από τη μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας στο θέατρο "Φρύνιχος" σε μουσική διεύθυνση Σπύρου Προσωπάρη και με τη συμμετοχή του σολίστ Σπύρου Μουρίκη.
Στην Ρωμαϊκή Αγορά του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η μουσική παράσταση " Όπου σκιά και φως. Ο έρωτας στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Ένα μουσικό ταξίδι" με την σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλουκαι τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου.
Οργανωτική Επιτροπή:
Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ,
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
Αθανάσιος Μαρκόπουλος,
Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Κωνσταντίνος Σβολόπουλος,
Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός
Ευάνθης Χατζηβασιλείου,
Αναπλ. Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Έκθεση "Ὑδραύλεως ἦχος ἡδὺς καὶ τερπνός" (25 Οκτωβρίου 2014-22 Απριλίου 2015)
Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών με κύριο έκθεμα το αντίγραφο της αρχαίας ΥδραύλεωςΈκθεση "Ὑδραύλεως ἦχος ἡδὺς καὶ τερπνός" (25 Οκτωβρίου 2014-22 Απριλίου 2015)
Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών με κύριο έκθεμα το αντίγραφο της αρχαίας Υδραύλεως καθώς και σχέδια και εικόνες με θέμα το πρόγραμμα ανακατασκευής της Αρχαίας Υδραύλεως από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με βάση το αρχαιολογικό εύρημα του Δίου.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, στις 25 Οκτωβρίου, οργανώθηκε ημερίδα με ομιλητές τους:
Αθανασία Ψάλτη,
Προϊσταμένη Ι’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αθανάσιο Μαρκόπουλο,
Καθηγητή Βυζαντινής Λογοτεχνίας και Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Παναγιώτη Βλαγκόπουλο,
Επ. Καθηγητή Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου και μέλος του Προγράμματος Ανακατασκευής της Αρχαίας Υδραύλεως.
Ακολούθησε μουσική επίδειξη του οργάνου.
Με την υποστήριξη της Ι’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Έκθεση "Ετόλμησα να υμνήσω..." ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
150 χρόνια από τη γέννησή του (1864-2014) | 21 Δεκεμβρίου 2014-8 Φεβρουαρίου 2015Έκθεση "Ετόλμησα να υμνήσω..." ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - 150 χρόνια από τη γέννησή του (1864-2014)
21 Δεκεμβρίου 2014-8 Φεβρουαρίου 2015
Μέσα από ποικίλα τεκμήρια και εκθέματα, όπως χειρόγραφες επιστολές και έγγραφα, ποιήματα, μετάλλια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κοσμήματα, κεντήματα, ενθυμήματα, εργόχειρα, φωτογραφίες, χαρακτικά και σύγχρονα έργα τέχνης η έκθεση ανέδειξε τις εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Επιμέλεια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης